Videoton FC, adomány


 
 12 vadonatúj trekking kerékpárnak örülhetnek a székesfehérvári központú Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ ellátottjai.

 

 

Még 2012 decemberében úgy határozott a Videoton FC vezetősége, hogy 500.000 forinttal támogatják a Fejér Megyei Esély Gyermekvédelmi és Gyermeksegítő Alapítványt.

Az alapítvány célja: a társadalmi erők összefogása a gyermekek védelme érdekében, a gyermekek veszélyeztetésének megelőzése és csökkentése, a gyermekek jólétének fejlesztése és a gyermekvédelmi rendszer korszerűsítésének, működési feltételeinek javítása, gyermek- és ifjúságvédelem, érdekképviselet.

A teljes támogatásból kerékpárokat vásároltunk, ugyanis az alapítvány kuratóriuma úgy döntött, hogy a sport klub által felajánlott összeget olyan célra kívánja felhasználni, ami feltétlen kapcsolódik a sporthoz, az egészséges életmódhoz, szolgálja a szabadidő hasznos eltöltését.

A családjukban nevelkedő gyermekekhez hasonlóan a gyermekvédelmi gondoskodásban élők számára is ugyanolyan fontos, hogy legyenek kerékpárjaik. Sajnos az intézmény költségvetése csak korlátozott lehetőséget biztosít kerékpárok vásárlására, leginkább adományok útján, a támogatók segítségével jutunk hozzá. Az Alapítvány ezért úgy döntött, hogy a kerékpárokat használatra a Gyermekvédelmi Központnak adja.

A Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ egy „kerékpárbankot” fog működtetni. Régóta dédelgetett vágyunk, hogy a gyermekotthonokban, lakásotthonokban élő közel 200 gyermek és fiatal felnőtt  közül, aki szeretne, megtanulhasson kerékpározni és a jó idő beálltával kisebb, nagyobb kerékpártúrákat tehessenek.  Ezt fogja szolgálni a 12 profi kerékpár.

A sárbogárdi szakmai egységben dolgozó szakemberek és az ott nevelkedő gyermekek közösen már meg is tervezték az első nyári nagy kerékpártúrát. Miután minden résztvevő megtanulja a közúti kerékpározás szabályait, kisebb túrákon igazolják is, hogy biztonságosan tudnak biciklizni, akkor indulhatnak el igazán „kétkerekezni”.

Az intézmény többi szakmai egysége is tervezheti a hétvégék, iskolai szünetek idejére a kerékpárok használatát. Az integrált gyermekvédelmi intézmény gyermekotthoni igazgató helyettese, aki az alapítvány önkéntese is, lesz a gazdája a kerékpároknak, ő fogja koordinálni azok használatát. Hosszabb távú célunk, hogy a sárbogárdi, mezőfalvai, előszállási, dégi, lepsényi, martonvásári és székesfehérvári szakmai egységeknek saját kerékpárjaik legyenek, de addig is, amíg ez nem valósul meg, a sport klub támogatásából vásárolt kerékpárokat az igények szerint rendelkezésükre bocsátjuk.

Országszerte tapasztaljuk, hogy a kerékpározás egyre népszerűbb lesz. Nem kell bizonyítani, hogy a gyerekek, a fiatalok számára mekkora élményt jelent, ha részese lehet egy rövidebb- hosszabb kerékpáros túrának, vagy részt vehet egy kerékpáros ügyességi versenyen – arról nem is beszélve, ha annak ő lesz a győztese. Ez nem csak a biciklizés örömét nyújtja nekik, ez sokkal több annál; sport, önfegyelem fejlesztése, csapatépítés, egészséges életmódra nevelés, környezetünk értékeinek felfedezése, a közlekedési szabályok megismerése… és még sorolhatnánk.

Megtanítjuk a gyerekeket a kerékpárok karbantartására, az egyszerűbb javítások elvégzésére.

Szeretnénk, ha sokáig ilyen szépek maradnának, használatuk során sok gyerek számára szerezhetnének boldog órákat.

A Fejér Megyei Esély Gyermekvédelmi és Gyermeksegítő Alapítvány elnökeként és a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ igazgatójaként köszönetemet fejezem ki a Videoton FC vezetőségnek, a Fehérvár F.C. Kft dolgozóinak és minden sportolójuknak a több éves támogatásért, a gyermekek iránti érzékenységükért és a nyújtott támogatásokért.

Köszönettel:

Deresné Tanárki Mária

 
   

   

   

   

   

   

 

 

 

Oldal nyomtatása
 
 
 
NeoSoft